Zwevende rotsen maken
In een handomdraai zwevende decoraties voor je balkon, serre of overkapping maken
In een handomdraai zwevende decoraties voor je balkon, serre of overkapping maken
Voor het thema "de Zwevende tuinen van Sama" experimenteer ik met een eenvoudige manier om zwevende rotsen te maken. Daarvoor ga ik purschuim gebruiken. Purschuim rotsen zijn licht en daardoor makkelijk aan een plafond of ander systeemrek te bevestigen. Wil je de rotsen buiten toepassen, zorg dan wel dat ze goed en compleet met een verf behandeld zijn, zodat ze (op termijn) niet wegrotten.
Nu kan ik zo'n purschuim rots mooi en netjes gaan uitsnijden, maar dat kost vrij veel tijd en vereist de nodige routine. Routine bezit ik wel maar de tijd heb ik tijdens deze hete zomerdagen helaas even niet.
Tijdens een tuinklusje kom ik echter op een idee om snel en eenvoudig hele natuurlijke purschuim rotsen te maken. Ik wil willekeurige gaten in een zandberg (in de vorm van een patatzak) uit gaan graven en deze vervolgens gaan vullen met purschuim. Omdat purschuim ontzettend plakt (handschoentjes aantrekken!), is het mogelijk dat ook het zand direct voor een fijne bindende structuur gaat zorgen!
Eenvoudig en toch doeltreffend!
Als mijn experiment lukt, dan kun je dus -zelfs zonder enige kennis, creativiteit of handigheid - al eenvoudig zwevende rotsen maken! Let's begin!
Het idee is dat het expanderende schuim stevig tegen de zandwanden aan zal drukken en door de luchtdruk wellicht nog extra verfijning gaat geven aan de vorm van de rots (het zand wordt willekeurige richtingen uitgeduwd!).
Nadat ik een vorm heb uitgegraven, spuit ik deze vol met purschuim.
Vervolgens duw ik hier een aantal lege conservenblikken in. Deze zullen in een later stadium de rotsen tot leven wekken!
Na een tijdje begint het expanderende purschuim uit de gegraven gaten te puilen en de conservenblikken worden ingekapseld. Wat zou er op dit moment in de zandberg ontstaan?...
Omdat ik niet weet hoe kwetsbaar mijn natuurlijke bouwwerkje zal zijn, laat ik de purschuim rotsen tenminste één dag goed in de zandberg uitharden. Daarna graaf ik ze voorzichtig uit.
De truc met het zand is gelukt
De rotsen blijken niet alleen in vorm goed gelukt maar bezitten ook (voor zover ze onder het zand bedolven waren) een heel mooie fijnkorrelige zandstructuur.
Een cluster van zwevende rotsen
Mijn eenvoudige experiment heeft slechts een kwartiertje tijd gekost!
Ik besluit nog een aantal gaten te graven en meerdere zwevende rotsen te make zodat ik de uiteindelijke scene veel meer tot leven kan wekken. Elke rots krijgt een eigen, unieke vorm en afmeting.
Van zwevende rotsen naar levende rotsen
Zwart, donkergrijs, bruin of groen... Allemaal kleuren die je kunt inzetten om je eigen rotsen een natuurlijke kleur mee te geven. Met visdraad of ander materiaal kun je de rotsen vervolgens aan een systeem ophangen. Zorg er wel voor dat je eerst stevige pinnen horizontaal in de rotsen duwt, zodat je de draad eenvoudig aan de rots kunt vastknopen.
Mijn rotsen zijn slechts onderdeel van een experiment. Daarom heb ik de verfijnde afwerking deze keer achterwege gelaten. Als je echt serieus met zwevende rotsen aan de slag wilt gaan dan kun je de rotsen zelfs nog nadat ze in de zandhoop zijn gevormd en zijn uitgehard met een fijn mesje of een staalborstel extra reliëf en afwerking meegegeven.
Ik wil de zwevende rotsen in een kas laten zweven. Maar voor het zover is moet er eerst nog beplanting worden aangebracht. Nu komen de conservenblikken die in de rotsen zijn ingekapseld van pas.
De planten die ik selecteer moeten goed tegen droogte kunnen maar ook gewend moeten zijn aan de felle zon en intense warmte die op warme dagen in de kas aanwezig is.
De conservenblikken vul ik met wat hydrokorrels, zand en potgrond. Vervolgens plaats ik hier wat hitte- en droogtebestendige plantjes in en is het tijd geworden om de rotsen op te hangen (zie cover foto).
Omdat ik verschillende rotsen heb gemaakt in verschillende afmetingen, speel ik met de ophanghoogte en de onderlinge afstand tot elkaar. Een enkele rots spreekt wellicht nog niet tot de verbeelding, maar een combinatie ervan, brengt een scene sprookjesachtig tot leven. Nu is het wachten tot de plantjes gaan groeien!
Via dit project houd ik je op de hoogte ervan.
Ik hoop dat je geniet van dit project!
Laat gerust jouw indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om dit project te delen of wil je me wat vragen.
Laat gerust jouw indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om dit project te delen of wil je me wat vragen.
376
Reacties