De constructie voor de tuin tunnel maken
Gaat het me lukken om met trampolines een degelijke en mooie tuin tunnel te maken?
Gaat het me lukken om met trampolines een degelijke en mooie tunnel te maken?
Tien meter diep, tweeënhalve meter hoog en zeker drie meter breed. Dat is de omvang van de tuin tunnel die ik wil gaan maken als onderdeel van de hangende tuinen van Videira. Dat betekent dat ik op zoek moet gaan naar de juiste materialen: Metalen bogen die niet alleen ijzersterk zijn, maar ook duurzaam (lange levensduur) en relatief makkelijk te verbinden zijn. Want het streven naar eenvoudige, haalbare oplossingen is voor mij ook een belangrijke.
In de vorige aflevering liet ik al doorschemeren dat ik graag ook deze keer met afgeschreven trampolines wil gaan werken. Mijn experiment met de hangende tuinen aan de wand is namelijk erg goed bevallen. Het mooie van afschreven trampolines is, is dat ze soms nog bijna spiksplinternieuw zijn. De eigenaar wil ze niet meer als trampoline gebruiken en vaak worden ze dan verkocht of bij het grofvuil gezet. Niet zelden is de goede staat van de buizen te danken aan het feit dat het ijzerwerk gegalvaniseerd is: Het bevat een metaalkleurige buitenste laag die niet kan verroesten. Een lange levensduur dus gegarandeerd!
Als ik het voor elkaar krijg om de trampolines om te toveren tot een nette en solide tuinboog, dan heb ik een afgeschreven product via upcycling een hele nieuwe en mooie herbestemming gegeven!
Elke trampoline één boog
Omdat de bogen maximaal zo'n 2,5 meter hoog worden, zal ik een trampoline moeten gaan vinden die meer dan 2,5 meter in doorsnede is. De buizen van de boog gaan namelijk ook nog een stukje de grond in. Je zou zo'n boog kunnen voorstellen als een rechtopstaande trampoline cirkel die je een stukje in de grond ingraaft. De breedte van de trampoline zou dan bijvoorbeeld 3 meter kunnen bedragen.
Elke boog van de tunnel ontstaat dan uit één trampoline. Zo'n trampoline is uit gebogen delen opgebouwd die je in elkaar kunt schuiven. Per trampoline houd ik een paar delen over omdat de delen die geheel onder de grond komen eigenlijk overbodig zijn. Deze delen kan ik mogelijk weer gebruiken voor andere bogen, verderop in de tunnel of ik houd ze als reserve-onderdelen achter de hand.
Ik zal dus nu op zoek moeten gaan naar zoveel mogelijk trampolines met dezelfde buisdikte en dezelfde diameter!
Op zoek naar trampolines
En dat blijkt nog niet zo'n eenvoudige klus, want die trampolines moeten uiteraard maar net ergens voorradig zijn. Gelukkig heb ik de tijd in het voorgaande winterseizoen al gebruikt om wat lijntjes uit te leggen. Zodra het voorjaar op het punt staat om te beginnen, heb ik vier trampolines weten te verzamelen.
Nadat ik alle trampolines compleet uit elkaar heb gehaald en op onderdeel heb gesorteerd, lijkt het wel een beetje op een IKEA bouwpakket. Nu maar hopen dat het in elkaar zetten van de tunnel ook net zo eenvoudig gaat worden als het in elkaar zetten van een IKEA bouwpakket...
Vier trampolines voor een tunnel van 10 meter?
Ik reken even hardop: Als ik de tunnel zo'n 10 meter lang wil gaan maken, dan wordt de afstand tussen al die trampoline bogen meer dan 3 meter! Dat is een forse afstand en ik vrees dan ook voor de afgesloten, intieme sfeer die de tunnel moet gaan opwekken.
Ik wil niet gaan wachten op nog meer trampolines maar besluit om over te gaan tot een ander idee: Ik ga een deel van de tunnel optrekken uit planten! Om precies te zijn Gouden regens. Hoe ik dat ga doen, daar kom ik in de volgende aflevering op terug.
Handige trampolinepootjes
Sommige trampoline delen blijken opstaande pootjes te bevatten. Kleine stukjes buis van pakweg een decimeter hoog die bij de productie van de trampolines haaks op die trampolinebuis zijn gelast. Die pootjes hebben dienstgedaan als houder voor de onderstellen (korte buizen) of als houder voor het vangnet. Dat vangnet is wel zo handig als je je flink wilt uitleven op een trampoline. In de houders stonden rechtopstaande buizen met daaromheen een veiligheidsnet gewikkeld.
Die pootjes bieden een uitgelezen kans om de bogen uiteindelijk aan elkaar te verbinden! Als ik rechte verbindingsbuizen in die pootjes kan schuiven, moet dit lukken.
Daardoor ontstaat niet alleen een stevige constructie: Het gebruik van de bestaande pootjes scheelt ook nog eens ontzettend veel werk en maakt het monteren net zo eenvoudig als het in elkaar zetten van een IKEA kastje.
De bogen in elkaar zetten
De trampoline delen zijn eenvoudig in elkaar te schuiven. Om te zorgen dat die delen ook netjes en stevig op hun plek blijven zitten, las ik de uiteindes van de delen nog een klein stukje vast. Op sommige plekken boor ik gaten dwars door zo'n verbindingsdeel en zet dat punt vast met een boutje en moertje. So far so good.
Nu de vier bogen gereed zijn, laat ik ze expres even in de vochtige buitenlucht liggen zodat de gelaste delen extra kunnen verroesten. Daardoor hecht ook het schilderwerk (over een tijdje) uiteindelijk beter. Daarover vertel ik je meer in een volgende aflevering.
Deze aflevering is onderdeel van het project
Een sprookjesachtige tunnel makenAlle afleveringen bij dit project (tot dusverre)
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
229
Reacties