De basisvorm van de rots bepalen
Met oude klinkers en wat afval materiaal de contouren van de rots vormgeven
Kort & bondig
In deze aflevering ga ik aan de slag om de grove vorm van de rots te bepalen. Voordat ik met cement en andere materialen aan de slag kan gaan, moet ik namelijk eerst een vorm maken waar ik de cement tegenaan kan gaan smeren. Daarvoor gebruik ik wat oude klinkers en isolatieplaten.
Deze aflevering is onderdeel van het project
Levensechte rotsen maken voor de mini vijversAlle afleveringen bij dit project (tot dusverre)
Direct bekijken
Eenvoudige materialen gebruiken om de contouren van de rots vorm te geven
Met de schets die ik een tijd geleden van de miniatuur vijver scène heb gemaakt, heb ik al een aardig idee van de beoogde vorm die mijn aanstaande rots zou moeten krijgen. Voordat ik met cement en andere materialen aan de slag kan gaan, moet ik eerst een vorm maken waar ik de cement tegenaan kan gaan smeren. Met wat oude klinkers besluit ik daarom eerst wat te gaan puzzelen. Door de klinkers in allerlei vormen te stapelen, krijg ik hopelijk een beter idee van hoe het uiteindelijke resultaat (qua vorm) er uit zou kunnen komen te zien.
Bevalt het niet, dan verplaats ik de klinkers net zolang totdat ik denk dat er een interessante vorm voor de rots is ontstaan.
Rotsen bestaan er in allerlei soorten en vormen en maten. Ik een effect nabootsen waarbij het lijkt alsof de rots in lagen schuin uit de aarde steekt. Over fijne structuren maak ik me op dit moment nog geen zorgen. Dat komt later wel aan de orde.
Daarnaast wil ik de rots zo licht mogelijk maken om materiaal te besparen maar ook het risico op nazakken te beperken.
De kuipen isoleren en vlakke vormen maken
Ik beschik nog over wat afvalstukken van isolatieplaten. Deze zijn lekker licht en isoleren ook uitstekend. Ideaal dus om vlakke delen van de rots mee te maken, zonder dat het gevaarte extra zwaar gaat worden.
Op de stenen die ik heb gestapeld breng ik de isolatieplaten aan. Deze leg ik bewust wat schuiner zodat het lijkt alsof de rots in lagen uit de grond steekt. Sommige platen snij ik nog wat extra bij zodat de vormen iets willekeuriger worden.
Ook de zijkanten vul ik aan met wat isolatie plaatwerk. Het hoeft niet allemaal helemaal sluitend te zijn. Zolang het maar voldoende gesloten is om later cement tegenaan te kunnen smeren. Feitelijk zou ik ook zonder stenen en klinkers kunnen werken maar omdat de platen een laagje beton krijgen komt er druk op die platen.
Ik wil voorkomen dat de platen tijdens het droogproces van die beton al gaan verzakken (want dan zou de beton direct scheuren). Vandaar dat ik een deel van de klinkers voor de stevigheid laat liggen.
Minder verdamping van het water?
De grove vorm van de rots staat er nu. De loze ruimte tussen de klinkers en de isolatieplaten zullen de ook de kuipen vanaf nu nog een stuk beter isoleren. Dat betekent dat het water onder de warme zomerzon minder snel zal opwarmen en er dus minder snel algen in de kuipen zullen groeien . Daarnaast verwacht ik dat de verdamping van het water in de kleinste (bovenste) bak een stuk minder zal gaan zijn!
In de volgende aflevering ga ik de eerste laag beton aanbrengen!
Deze aflevering is onderdeel van het project
Levensechte rotsen maken voor de mini vijversAlle afleveringen bij dit project (tot dusverre)
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
126
Reacties