De moeras vijver ingraven en de fundering maken
Een kleine voorgevormde vijver als moeras zone inzetten
Een kleine voorgevormde vijver als moeras zone inzetten
Hoe stabiliseer je een fundering vlák naast een vijver, waar ook nog eens een zwaar rotsen muurtje op komt te berusten? Dat is de hamvraag die na de vorige aflevering overbleef.
Wil ik mijn aanstaande lava stenen muurtje van een waterval voorzien en ook nog eens zorgen dat er vlak voor dat muurtje een moeras-zone annex waterbassin kan ontstaan, dan zal de fundering onder dat muurtje in elk geval gestabiliseerd moeten worden. In de vorige aflevering liet ik je al zien waarom dit het geval is.
Wat ik in elk geval ga doen, is de fundering van beton maken: Er moet een strook beton onder het lava stenen muurtje. Die fundering wapen ik voor de zekerheid ook met een klein beetje betonijzer. Daardoor verminder ik de kans op het breken of scheuren van deze kleine fundering in sterke mate.
Maar dat wil geenszins zeggen dat die fundering niet in z'n geheel kan wegzakken.
Aan de slag met de spade
Na een sleuf te hebben gegraven die dienst kan doen voor de fundering, verzamel ik een aantal oude klinkers. Deze leg ik in een rijtje naast elkaar op de bodem van de gegraven sleuf. Vervolgens stamp ik deze klinkers met een zware klos hout volledig de bodem in, zodat de bodem onder de fundering nóg verder ingeklonken raakt. Feitelijk pers ik namelijk de bodem nu samen met de diepte van een klinker!
Vervolgens zet ik de fundering compleet onder water en mag het geheel nog op deze manier een paar weken tot rust komen. Het water zorgt ervoor dat elk kluitje grond volledig ingeklonken raakt.
Na een paar weken kan de fundering worden volgestort met wat beton.
De moeraszone maken
Ik wacht bewust met het graven van een gat voor de moeraszone (de vijverzone), omdat anders alle beton uit de fundering het lager gelegen vijver gat in zou zijn gelopen. Maar er is nog een goede reden waarom ik eerst de fundering graaf en daarna pas de vijver uitgraaf, en dat is dat anders mijn klinkers (die als kleine heiplaatjes functioneren) anders tijdens het stampwerk zijwaarts het vijver gat in zouden worden weggedrukt.
Na twee weken is de beton meer dan voldoende uitgehard. In het voorjaar duurt dat uithardingsproces vanwege de koude nachten altijd wat langer dan bijvoorbeeld midden in het zomerseizoen.
Ik kan nu aan de slag met het graven van een gat voor de moeraszone. Omdat ik nog beschik over een relatief kleine voorgevormde vijver, besluit ik deze als moerasbak te gaan gebruiken. Daarmee hoef ik geen folie langs de randen weg te werken. De bak is van zichzelf al stevig genoeg.
Het nadeel van een voorgevormde vijver...
..is dat het gat dat je graaft nooit perfect past. Er zal altijd wat ruimte tussen een plek in het gat en de bak bestaan. Normaliter is dat niet zo heel erg, maar in mijn geval kan dit wel problemen gaan geven, want als er holtes bestaan, kan mijn fundering alsnog gaan verzakken!
Daarom vul ik de zijkanten van het gat met opvulzand en water ze helemaal aan. Het opvulzand stroomt nu in alle kieren en gaten en klinkt als gevolg van het water ook direct in.
Maar dat is nog niet voldoende...
Ik wil namelijk de bovenste rand rondom de vijver gaan afvullen met tuinaarde en deze vervolgens ook aanwateren en aanstampen. Maar het risico bestaat dan dat je de voorgevormde vijver in elkaar gaat duwen. Daarom vul ik de vijver eerst voor driekwart met water. Het water geeft nu tegendruk aan de grond die ik ga aanstampen.
Hoe stabiliseer ik de fundering?
Omdat ik wil voorkomen dat de fundering richting de voorgevormde vijverbak gaat kantelen of uitzakken, besluit ik twee buizen strak langs de vijverbak te plaatsen. Deze klem ik strak tussen de fundering en de stoeprand aan de andere zijde. De stoeprand vormt het einde van een lang wandelpad dat onder de tunnel loopt. Het daalt geleidelijk af waardoor dat pad als geheel een kracht naar beneden richting de vijver gaat uitoefenen.
Door echter nu tussen de stoep en de fundering twee stalen buizen te spannen, blokkeer ik die bewegingen. Zo hoop ik ook mijn fundering zo goed mogelijk stabiel te houden (en de stoep zakt niet uit!)
Die buizen heb ik - niet geheel verrassend als je mijn vorige projecten hebt gevolgd - gemaakt van de restanten van een trampoline😉.
Om de buizen goed op z'n plek te houden, stort ik deze aan met een klein beetje beton.
Klei als laatste wapenfeit
De vijver dient slechts als reservoir voor het water van de waterval, als ruimte om de pomp voor de waterval in te herbergen en als moeraszone zodat moerasplanten het ook naar hun zin zullen hebben.
Dat betekent dat ik helemaal niet zo'n groot volume aan water nodig ga hebben. Om nog meer tegendruk (en stabiliteit) te creëren, vul ik daarom de vijver voor een groot deel op met de kleigrond die ik tijdens het uitgraven van het gat heb verzameld. De gigantische blok modder die zich nu onder water bevindt, zal de vijverbak (en daarmee de omgeving) nóg meer stabiliseren. Het toevoegen van de klei werkt namelijk nét iets beter dan wanneer ik de vijver alleen met water had gevuld.
Als je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel, vul dan maar eens een emmer met water en een andere emmer met kleimodder. De emmer met kleimodder zal aanzienlijk zwaarder aanvoelen!
Daarnaast dient de klei als basis voor mijn aanstaande moerasplanten.
Eindelijk gereed om het lava stenen muurtje te gaan metselen!
Nu de voorgevormde vijverbak geplaatst is, kan ik aan de slag om het lava stenen muurtje te gaan metselen. Ik heb hier bewust mee gewacht zodat de druk (het gewicht) op de fundering tijdens het ingraven van de vijver minimaal zou zijn. Maar nu kunnen we eindelijk aan de slag met het metselen van de lava stenen!
Deze aflevering is onderdeel van het project
Een waterornament van lava stenen makenAlle afleveringen bij dit project (tot dusverre)
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
404
Reacties