Kort & bondig
In deze aflevering tijd voor de beplanting! Want met het gereedkomen van de pergola is het de vraag welke planten ik voor de pergola ga kiezen?!
Deze aflevering is onderdeel van het project
Een bijzondere ronde pergola makenAlle afleveringen bij dit project (tot dusverre)
Direct bekijken
Gordijnen, bladtooien en bloemkleuren...
De kroonvormige pergola is slechts een skelet, een basis, die huisvesting gaat geven aan gordijnen van groene lianen en kleurige bloemen. Eigenlijk zoals ook het geval is bij de beplanting van de tunnel, echter juist deze cirkelvormige pergola leent zich uitstekend om gordijnen te maken.
Aan de slag dus met de beplanting!
De Wilde wingerd
De Wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia) staat hierbij centraal. Deze plant is in staat om zowel te klimmen als prachtige hangende effecten te realiseren. Ideaal dus voor een hangende tuin! Dat komt omdat de lianen van de Wilde wingerd tamelijk soepel zijn. daardoor steken ze niet zo snel uit naar de zijkant of omhoog, maar hangen ze juist omlaag. Zodra het een klein beetje waait, bewegen de lianen soepel in de wind.
Los van zijn functionele eigenschappen is de Wilde wingerd ook een fantastisch mooie plant om te zien. Zo rond half april kunnen de eerste bladeren verschijnen om vervolgens een dikke gevulde lichtgroene - en later in het seizoen donkergroene - bladtooi te vormen. En dan de herfst, wanneer het vuur ontstoken lijkt te zijn. Want de Wilde Wingerd zet je tuin in de herfst met zijn bloedrode bladeren figuurlijk gesproken in vuur en vlam.
De Wilde wingerd is daarom voor mij dé ideale klimplant om gordijnen mee te maken. Drie van de vier steunpalen krijgen daarom jonge stekken van een Wilde wingerd moederplant aangeplant.
Gordijnen van de Wilde wingerd maken
In eerste instantie klimt de Wilde wingerd de hemel in. Ik help de plant een klein beetje door de scheuten zo nu en dan op te binden. Eenmaal boven aangekomen, begint de plant de cirkel te begroeien. Vanaf dat moment kan het ware spektakel beginnen, want deze, langs het skelet van de pergola geleide scheuten, maken nu zijscheuten die naar beneden beginnen te groeien. Langer en langer.
Sommige scheuten bereiken zelfs bijna de grond.
Het voordeel van deze sierlijk malse scheuten is, dat je ze heel eenvoudig op lengte kunt knippen, knijpen of vluchtig scheren. Je kunt ze uitdunnen maar ook inkorten. Willekeurig of via rechte lijnen. Zo kun je zelf je eigen gordijnen vormgeven.
En de vierde steunpaal?
De laatste steunpaal, links aan de voorzijde, krijgt een roze bloemige "Blauweregen" (Wisteria brachybotrys showa beni). In de volksmond heet de plant Blauweregen, maar de bloemen van deze variant zijn dus roze gekleurd.
Ik wil met deze Wisteria niet alleen de linker steunpoot laten begroeien, maar ook de voorzijde van de cirkel, waardoor in het voorjaar de roze bloemen dwars over de inkijk door de tunnel hangen!
In combinatie met de bloemen van de Goudenregen en de clematissen van de tunnel die ervoor staat, waan je je in een zee van hangende bloemen. De ingang van de hangende tuinen van Videira mag gaan schitteren.
Wil je weten hoe de kroonvormige pergola het daaropvolgende seizoen de ingang van de hangende tuinen van Videira verrijkt? Bekijk dan eens de coverfoto op deze pagina!
Deze aflevering is onderdeel van het project
Een bijzondere ronde pergola makenAlle afleveringen bij dit project (tot dusverre)
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
266
Reacties