De winter is voorbij en heeft al een tijdje plaatsgemaakt voor het voorjaar. Intussen heb ik de rotsen met effect technieken geschilderd.<br>

De rots met verf effecten inkleuren

De zelfgemaakte rotsen realisme meegeven met behulp van creatieve verftechnieken

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
15 mei 2023
Laatste update:  29 november 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

De zelfgemaakte rotsen realisme meegeven met behulp van creatieve verftechnieken

De ene rots is de andere niet.
Bezoek je de Alpen en bekijk je daar tijdens een wandeling de rotsen en keien, dan zul je zien dat het gesteente er compleet anders uit ziet dan de afgestompte rotsen in bijvoorbeeld Australië, de grillig gevormde rotsen in bijvoorbeeld China of het vulkanische gesteente van IJsland.

Niet alleen qua kleur(melange) maar ook qua slijtage (erosie), poriën, glans of juist dofheid...
Elke plek bezit namelijk unieke eigenschappen om een rots er anders uit te laten zien. 
Er is geen enkele rots hetzelfde.
Dus hoe moet een rots er - ook qua kleuring - werkelijk uit zien als je deze zelf maakt?
Juist in de oneindige variatie van natuurlijke rotsen ligt de oplossing voor het zelf maken van rotsen: Je kunt het eigenlijk nooit echt fout doen. Daarom moedig ik ook jou aan om zelf eens wat te proberen. Want de ene rots is nu eenmaal de andere niet😉.

In deze aflevering komen we aan bij de climax van de scene met de drie vijvertjes (of tenminste, het gedeelte waar we zelf invloed op hebben), want vandaag breng ik de verf effecten aan op de betonnen rotsen die ik afgelopen jaar als onderdeel van de miniatuur vijverscene van Pecanito heb gemaakt.

Los van het feit dat ik bij het effect verven mijn creativiteit de vrije loop ga laten, zijn er wel een paar handige tips en handreikingen die je kunnen helpen om je eigen rotsen te maken. Daar kom ik binnenkort uitgebreid op terug als ik een complete special ga wijden aan het (op eenvoudige wijze) maken van je eigen rotsen (en alle eenvoudige tips en tricks!).
Een oude koekenpan is ideaal om de verf (gedeeltelijk) in te mengen. <div>Hier gebruik ik bruintinten, goudtinten en wat mineraal gruis om extra glinsterende effecten aan de rotsen toe te voegen! </div>
Een oude koekenpan is ideaal om de verf (gedeeltelijk) in te mengen. 
Hier gebruik ik bruintinten, goudtinten en wat mineraal gruis om extra glinsterende effecten aan de rotsen toe te voegen! 

Druk en verwering

De manier waarop rotsen gevormd zijn, wordt onder andere bepaald door de druk waaronder ze zijn ontstaan maar ook door de leeftijd en manier van verweren. Wind verweert een rots op een andere manier dan water. Daarnaast zijn sommige rotsen veel harder dan andere rotsen. Dat komt omdat sommige rotsen onder veel grotere druk (samenpersing) zijn ontstaan).

Zou je het helemaal perfect willen doen, dan moet je eigenlijk je effect verven afstemmen op de structuur van het soort rots dat je wilt nabootsen. Echter, omdat ik mijn scene in een miniatuur versie heb opgezet, ga ik niet al teveel rekening houden met de realiteit en kan ik dus ook zelf beslissen hoe ik wil dat de verweerde effecten van deze rots eruit komen te zien.

Om de details in een later stadium extra goed naar voren te laten komen en om een goed diepte effect te creëren, begin ik met een donkere kleur als basis. Vervolgens voeg ik telkens (gedeeltelijk) een iets lichter gekleurd laagje verf toe.

Om het effect van sporen van fonkelend gesteente (zoals Pyriet) na te bootsen, voeg ik wat mineraal glittermateriaal toe aan de verf mix.
De complete creatie van een afstandje bekeken.<div>Links zie je hoe massaal de Kruipende Smeerwortel is gegroeid. Het gonst er nu van de hommels en bijen. Na de bloei snoei ik deze overigens weer een fors stuk terug..</div>
De complete creatie van een afstandje bekeken.
Links zie je hoe massaal de Kruipende Smeerwortel is gegroeid. Het gonst er nu van de hommels en bijen. Na de bloei snoei ik deze overigens weer een fors stuk terug..
Ik werk met nattere (meer verdunde) verf maar ook met bijna droge verf, die ik telkens in lagen afwissel. Soms moet ik even een paar uurtjes wachten voordat de volgende laag kan worden opgebracht.
Een close-up van de creatie. <div>Het is nu een kwestie van tijd om de rotsen enigszins te laten verweren (en langs de waterranden te laten vergroenen met wat mosvorming). Binnenkort zullen alle waterplanten en moerasplanten de scene nog meer tot leven brengen.</div>
Een close-up van de creatie.
Het is nu een kwestie van tijd om de rotsen enigszins te laten verweren (en langs de waterranden te laten vergroenen met wat mosvorming). Binnenkort zullen alle waterplanten en moerasplanten de scene nog meer tot leven brengen.

Het krijten van de rotsen

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!
Als laatste breng ik zogenaamde highlights aan: Ik meng witte verf met een van de oorspronkelijke basiskleuren van deze rots. In dit geval blauw en bruin. Met een bijna-droge borstel bestrijk ik sommige delen van de rotsen, net zolang totdat ik tevreden ben.
De highlights laten pas echt goed zien welke details er destijds met behulp van cement zijn aangebracht en uitgekrast.
De achterzijde van de creatie.<div>De twee Wisteria's die je aan de paaltjes gebonden kunt zien, moeten uiteindelijk over de complete constructie en het water gaan hangen waardoor je een zee van bloemen boven de waterspiegel creëert.</div>
De achterzijde van de creatie.
De twee Wisteria's die je aan de paaltjes gebonden kunt zien, moeten uiteindelijk over de complete constructie en het water gaan hangen waardoor je een zee van bloemen boven de waterspiegel creëert.

De tand des tijds

De rotsen zullen na verloop van tijd enigszins verweren. Daarom heb ik ze tijdens het verven wat extra contrast meegegeven. Dat contrast zal na verloop van tijd als gevolg van die verwering namelijk een stukje minder worden. Door de kleurschakeringen iets te overdrijven, compenseer ik dat verlies.

Ook zullen de rotsen wat vuil worden van alle stofdeeltjes die altijd in de lucht aanwezig zijn en als gevolg daarvan ook misschien wel op sommige plekken met wat (korst)mossen bedekt raken.

Maar juist deze natuurlijke effecten brengen de rotsen pas echt tot leven. Zoals ook voor de creatie van pergola's en beplanting geldt, is het per slot van rekening de natuur die het laatste woord zal hebben. En daarmee kan dus ook pas echt een natuurlijke scene ontstaan.
Met deze aflevering zijn we voorlopig aan het einde van de twee projecten (De miniatuurvijvers van Pecanito aanleggen en Levensechte rotsen maken voor de mini vijvers) beland. Wat begon met een paar ronde kuipen, is geëindigd in een creatie van drie ronde mini vijvers die in een grote rots zijn ingebed.

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2025
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang